Prvi put snimljena zvijezda s dva egzoplaneta: Svaki od njih veći od Jupitera

Znanstvenici su nedavno zadivili svijet snimkom VTL teleskopa na kojoj se vidi rađanje novog planeta.

 | Autor :

Sad su pak putem istog teleskopa snimili izravnu fotografiju planetarnog sustava zvijezde koja nalikuje našem Suncu, a koja je od nas udaljena oko 300 svjetlosnih godina. Ime navedene zvijezde je TYC 8998-760-1. – Uspjeli smo snimiti okruženje koje je vrlo slično našem Sunčevom sustavu, ali u mnogo ranijoj fazi njegova razvoja – rekao je astronom Alexander Bohn sa Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj, navodi ESO.

– Iako su astronomi do sada u našoj galaksiji neizravno otkrili više tisuće planeta, samo je mali dio tih egzoplaneta izravno snimljen – objasnio je astronom Matthew Kenworthy sa Sveučilištu Leiden.

 | Autor :

Takva istraživanja su važna, navodi, jer su direktna zapažanja egzoplaneta važna u pronalaženju okruženja u kojima je moguć razvoj života. Snimka koju je ESO objavio je prva izravna snimka više od jednog egzoplaneta oko zvijezde koja je slična suncu, samo je u značajno mlađa

– Prva izravna fotografija nekog egzoplaneta snimljena je 2004. također putem VLT-a kada je uhvaćena malena mrlja svjetlosti koja kruži oko smeđeg patuljka, neke vrste neuspjele zvijezde – dodao je Kenworthy. Snimljeni egzoplaneti su ustvari dva plinovita diva koja imaju mnogo veću masu od Jupitera, najvećeg planeta u Sunčevom sustavu. Jedan od njih ima 14 puta veću masu od Jupite, a drugi šest puta. Zvijezda kraj koje se nalaze stara je samo 17 milijuna godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

izvor: vecernji.ba