POŽAR U TVORNICI PELETA U GUBERU

Livanjski vatrogasci noćas su opet morali intervenirati . U 23 i 30 djelatnici peletare u Guberu dojavili su da je izbio požar na proizvodnom postrojenju. Vatrogasci, iza kojih je naporna noć, cijelo jutro, a i prijepodne su proveli na požarištu, budući da se zapretena vatra u dubokom sloju piljevine i drvne prašine svako malo aktivirala. Više pojedinosti o požaru doznali smo od zapovjednika VD Draška Kneza. Kazao nam je kako su tek ujutro u 8:15 zaustavili vatrenu stihiju i sanirali 99% požarišta, te dodao: „Kako je u pitanju pogon za proizvodnju peleta piljevina i prašina lete na sve strane i vremenom se nahvatao debeli sloj te drvne prašine, celuloze iste dakle, na nosećim stupovima i zidovima, te je dovoljna samo jedna iskrica i sve plane kao barut. I prošle godine smo u istoj tvrtki intervenirali već dva puta, a evo i sada.“

Budući da su dva dana ranije imali cjelonoćnu intervenciju u zapaljenom stanu  u središtu grada, a u objektima punim dima vatrogasci interveniraju s maskama i bocama kisika na leđima, ponestalo je i kisika.

„Sinoć smo potrošili četiri (4) boce kisika, a dva dana prije pri intervenciji u tom stanu također četiri (4) tako da su nam zalihe bile pri kraju te sam, sigurnosti svojih ljudi radi, u ponoć otišao do Lištana i od naših prijatelja iz DVD-a Sv. Ana uzeo tri (3) boce kisika da imamo u rezervi. Nismo ih potrošili, ali eto, snalazimo se na sve moguće načine,“ govori naš sugovornik a od jednog od vatrogasaca dobili smo fotografije s lica mjesta, naravno, u vrijeme smanjene aktivnosti na gašenju, kada su stanje nakon gašenja plamene stihije mogli i slikom dokumentirati.

Uglavnom, požar je ugašen i bit će još neko vrijeme pod nadzorom. Pričinjena je velika materijalna šteta, no, zahvaljujući livanjskim vatrogascima spašeno je 1.100 tona peleta.

Više o tome i drugim intervencijama za Studio N govori Draško Knez, ravnatelj VD Livno. Poslušajte u nastavku: