Otvaranje granica, vjerski, politički i drugi skupovi pogodovali širenju koronavirusa

Vlada Federacije BiH je Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputila Informaciju o epidemiološkoj situaciji BiH. Zaključeno je da se nakon relaksacije određenih mjera epidemija pogoršava, zbog čega je ponovo proglašeno stanje epidemije. Federalna vlada smatra da je dobro upravljala krizom no da su se županijske razine ustručavale od uvođenja restriktivnijih mjera iako je to bilo potrebno.
Stanje prirodne nesreće je ukinuto 29. svibnja, mjere su ublažene, zbog čega se kod stanovništva stvorio osjećaj da je epidemija prošla, no to nije točno, navode iz Vlade FBiH, jer ubrzo, relaksacijom obaveznih kontrolnih mjera i otvaranjem granica 21. svibnja 2020. godine, dolazi do uvoza novih slučajeva i ponovnog porasta broja COVID-19 slučajeva.

Županije se ‘ustručavaju’ od mjera

Bilježi se povećan broj uvezenih slučajeva iz zemalja s visokom transimisijom poput Švedske, Njemačke, Srbije i Crne Gore.
– Također bilježimo i povećan broj pozitivnih slučajeva zbog organiziranja vjerskih skupova, političkih i drugih skupova, bez poštovanja propisanih mjera za sprečavanje širenja COVID-19 u većini županiji, što je nedopustivo –  navode iz Vlade FBiH.
Upravo zbog povećanog kretanja stanovništva nakon ublažavanja mjera, a s druge strane zbog slabog osjećaja osobne odgovornosti i nenošenja maski, neodržavanja fizičke distance značajno je povećan broj zaraženih koronavirusom. Pogoršana epidemiološka situacija bila je razlog i za ponovno proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 u FBiH 17. srpnja.
Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je 23. srpnja pooštrio mjeru o okupljanju osoba na jednom mjestu – pa je tako u zatvorenom prostoru sada dozvoljeno okupljanje do 50 osoba, a na otvorenom prostoru do 100 osoba. Pored toga je ostavljen prostor županijskim stožerima da u ovisnosti od epidemiološke situacije donose restriktivnije mjere od onih koje su donesene na entitetskom nivou.
Međutim, županije se nisu usuđivale da pooštravaju mjere iako je za tim bilo potrebe, tvrdi se u vladinoj Informaciji za Parlament FBiH.
– Imamo situaciju da je rijetko koji krizni stožer županijskog ministarstva zdravstva predložio poduzimanje bilo koje restriktivnije mjere, mada je to bilo evidentno potrebno na primjeru Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, Hercegovačko-neretvanske, ali i drugih županija – navode iz Vlade FBiH

Zasjedao Krizni stožer HNŽ

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija upravo jučer je zasjedao Krizni stožer koji se, može se reći, kroz zaključke referirao i na spomenutu Informaciju Vlade FBiH.  To se posebno odnosi na federalnu Zapovijed o ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23h i ograničavanju broja okupljenih ljudi na 50 u zatvorenom i do 100 na otvorenom prostoru od 23. srpnja.
– Zapovijed Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, broj: 01-33-4279/20 od 23.7.2020. godine, u potpunosti se primjenjuje na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije, te se, s ciljem provedbe naloženih mjera, traži poduzimanje aktivnosti svih subjekata obuhvaćenih predmetnom zapovijedi – navodi se u zaključku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.
U ostalim zaključcima se navodi da su sve zdravstvene ustanove obvezne su uspostaviti trijažne/febrilne punktove, te primjenjivati Ažurirane preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za otpuštanje osoba iz izolacije-COVID-19 dostupne na stranici Zavoda www.zzjzfbih.ba.
Zavodu za javno zdravstvo HNŽ naloženo je da pripravi pravila kojima će biti definirani uvjeti za organiziranje nastave na svim razinama, a temeljem kojih će se Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ odrediti u smislu donošenja odluke o načinu organiziranja nastave u školskoj 2020./2021. godini.
Krizni stožer HNŽ-a iznova je naglasio kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave-općina, gradova, županija i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05)  kažnjivo sukladno navedenom zakonu.

izvor: dnevni.ba