NEMAN IZ DUBINA Znanstvenici po prvi put utvrdili točnu veličinu gorostasnog megalodona, rezultat je facinantan

Prije je to bila tek procjena, no sada se zna stvarna veličina, uključujući i veličinu peraje koja je bila velika kao odrasli čovjek

Napokon je otkrivena stvarna veličina megalodona, enormno velikog prethistorijskog morskog psa proslavljenog u holivudskim filmovima, piše Guardian.

Prije je veličina Otodusa megalodona bila tek procjena, no znanstveni tim sa Sveučilišta Bristol i Swandea utvrdili su njegovu pravu veličinu, uključujući i veličinu peraje koja je bila velika kao odrasli čovjek.

Velika bijela psina – ovjekovječena u hit filmu iz 1975. ‘Ralje’ – daleki je rođak megalodona i često dosegne duljinu od šest metara.

Istraživači su koristili matematičku metodu i usporedbu sa živućim rođacima kako bi otkrili ukupnu veličinu megalodona, koji je živio prije otprilike 23 i tri milijuna godina, no nedavno je postao slavan zahvaljujući filmovima poput The Meg.

Rezultati istraživanja pokazuju da je divovska riba bila duga oko 16 metara, glava joj je bila oko 4,65 metara, leđna peraja oko 1,62 metra, a rep oko 3,85 metara dug.

To znači da bi odrastao čovjek mogao stajati na leđima megalodona i biti otprilike jednako visok kao leđna peraja.

Jack Cooper, paleontolog sa Sveučilišta Bristol, ovaj je projekt opisao kao ‘posao iz snova’.

‘Oduvijek sam bio lud za morskim psima. Kao student sam radio i ronio s velikim bijelim morskim psima u Južnoj Africi – zaštićen kavezom, naravno’, kazao je Cooper.

‘Tu je taj osjećaj opasnosti, no također, morski psi su tako prekrasna i sjajno prilagođena bića da ih je pravi užitak proučavati.’

‘Megalodon je zapravo bio prilično mršava životinja koja me kad sam imao samo šest godina inspirirala da kasnije upišem paleontologiju. Zato sam bio presretan kad sam dobio šansu proučavati megalodona. Ovo je moj projekt iz snova. No proučavanje čitave životinje je veoma teško s obzirom da je sve što mi imamo sačuvano tek mnogo pojedinačnih zuba.’

Prije je megalodon uspoređivan samo s velikim bijelim psom, no posljednja analiza je proširena na još pet suvremenih vrsta morskih pasa.

Istraživači su prvo proučavali mijenjaju li životinje proporcije kako odrastaju, no ustanovili su da to nije slučaj.

‘To znači da smo jednostavno mogli uzeti krivulje rasta pet današnjih vrsta morskih pasa i projicirati ukupan oblik i veličinu koja je rasla i rasla sve do 16 metara’, kaže Cooper.

Ova studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

izvor: jutarnji list