Na livanjskom polju ”Jedriličarski Grand Prix”

U Livnu je u tijeku višednevno natjecanje u okviru kvalifikacijske utrke Jedriličarskog Grand Prix-a čije će se finale održati u Španjolskoj 2020. Povjerenje livanjskom Aeroklubu za organizaciju ovog značajnog natjecanja koncem prošle godine dala je Međunarodna zrakoplovna federacije (FAI Gliding committee). Uz Livno za ulazak na to prestižno natjecanje u jedriličarstvu organizirat će se još devet kvalifikacijskih natjecanja diljem svijeta.
Svoje letačke vještine pokazivat će 16 zaljubljenika u nebeske visine sve do 3. kolovoza kada će biti proglašeni najbolji. Svakog dana čekaju ih različiti zadaci i prosječno letenje od 250 do 350 km. Startaju svi skupa, moraju odletjeti pet točaka po vrsnom redu. Natjecatelj koji osvoji najviše dnevnih pobjeda, pobjednik je kvalifikacijske utrke a na Svjetsko prvenstvo će ići tri prvoplasirana.
Svi sudionici bez imalo zadrške kažu da je livanjsko letjelište jedno od najboljih u Svijetu, te da mu ja par jedino ono u Južnoj Africi. Budući da se radi o vrhunskom svjetskom jedriličarskom događaju to je i odlična prilika za promociju livanjskog kraja i BiH u zrakoplovnom svijetu i turizmu općenito.

Posjetili smo uzletište na aerodromu  u livanjskom polju.

AUDIO ZAPIS