Na izvanrednoj Skupštini HBŽ, unatoč brojnim primjedbama, usvojen rebalansirani proračun

U Tomislavgradu je danas održana izvanredna sjednica Skupštine HBŽ. Prve dvije, od četiri predložene točke, odnosile su se na  prijedlog rebalansa proračuna HBŽ za 2020. godinu kao i pratećeg zakona o njegovu izvršenju. Većina zastupničkih klubova izjasnila se negativno o prijedlogu smatrajući ga nerealnim u vrijeme pandemije koronavirusa. Također je rečeno i da se sa rebalansom proračuna debelo zakasnilo. Nakon obraćanja ministra financija Stipana Šarca i odgovora na iznesene primjedbe i pitanja, prije glasovanja o proračunu, zatražena je stanka od 20 minuta koja se produljila skoro na sat vremena. U nastavku sjednice zastupnicima se s obrazloženjem i molbom da se rebalansirani proračun usvoji obratio i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić, što je rezultiralo novom raspravom, odnosno replikama. Ne želeći biti kočnica u normalnom funkcioniranju Županije, prijedlog rebalansiranog proračuna u konačnici je dobio mršavu većinu, 13 od 25 zastupnika, a predsjednik HNL-a dr. Josip Perić je i prije glasovanja kazao kako ga neće podržati iz principa.

U nastavku sjednice su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj za koronavirus nazočne upoznale ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilija Broćeta i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić. Broćeta je govorila o posljednjoj sjednici Kriznog stožera u Drvaru uz nazočnost županijskog kao i donesenim restriktivnim mjerama, a dr. Mamić istaknula da se broj zaraženih u Drvaru povećao na 17, da su u pitanju osobe vezane po rodbinskoj ili prijateljskoj liniji, te izrazila bojazan što će biti ako se kontakti bez poštivanja mjera zaštite nastave i dalje, kao i trenutka kada više ne budu mogli utvrditi izvor zaraze. Do jučer (nedjelje) se u SKB Mostar na liječenju od Covid-19 nalazilo pet (5) pacijenata iz Drvara a od jutros se taj broj povećano za još dvoje s težom kliničkom slikom.

Što se tiče ostalih općina, u Glamoču se jedini potvrđeni zaraženi od jučer vodi kao izliječeni a i jedna osoba iz Livna, ako zadnji test bude negativan, također će se smatrati izliječenom. Dr. Mamić je skrenula pozornost i na tri kupališta u Drvaru na kojima se okuplja veći broj građana, da bi zastupnik SNSD iz Drvara Goran Broćeta dodao da uz ta tri poznata ima još barem 30-tak divljih kupališta, te da je on osobno u nedjelju na jednom od kupališta vidio najmanje 300 ljudi.

Podsjetimo, na području Drvara zbog pogoršanja epidemiološke situacije od danas je (ponedjeljak) skraćeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima do 18 i trgovinama do 20 sati. S tim u vezi načelnica Drvara je ranije izjavila da će, ukoliko se situacija pogorša, u narednim danima biti prinuđeni donijeti najrestriktivnije mjere kao što su policijski sat i potpuna zabrana rada ugostiteljskih objekata.

Inače, u Drvaru je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

U nastavku sjednice vodila se opsežna rasprava i po pitanju tekstilnog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru, te su podržani zaključci dopredsjednice Skupštine HBŽ iz Drvara Dragane Damjanović.

(Ž. Mihaljević)