Kada će HB županija imati novu Vladu ? Gdje je zapelo ??

Izborom predsjednika i dvoje dopredsjednika u srijedu (20.03.) je u Tomislavgradu održan i zadnji nastavak prve konstituirajuće sjednice Skupštine HBŽ, nakon koje je iza stanke u kojoj se sastao skupštinski Kolegij, uslijedila izvanredna sjednica na kojoj se, među ostalim, razmatrao nacrt županijskog proračuna za 2019. godinu.
U tročlano rukovodstvo Skupštine HBŽ sa 15 glasova ZA, 5 suzdržanih i nijednim protiv, izabrani su Jozo Ćosić iz reda hrvatskog, Dragana Damjanović iz reda srpskog i Jasenko Tufekčić iz reda bošnjačkog naroda. Za predsjedatelja Skupštine imenovan je Jozo Ćosić (HDZ 1990) iz Livna. Novi predsjedatelj zahvalio je svima na imenovanju, a potom je uslijedila neplanirana rasprava o spornom konzumiranju izvršne i zakonodavne vlasti od strane premijera i dvojice dosadašnjih ministara, ministra financija i ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta, dok treći, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša nije glasovao, odnosno konzumirao zastupnički mandat. Tu raspravu je potaknuo dr. Jospi Perić, predsjednik HNL koji je među ostalim kazao: „Ako je predsjednik Vlade u dosadašnjem sazivu konzumirao mandat, mislim da je Vlada pala. Predsjednika Vlade nema i ne može biti on taj koji će davati nacrt proračuna i pitanje kada će se uspostaviti vlast.“
Ipak, SIP BiH od kojega se tražilo pojašnjenje u svezi s eventualnim sukobom interesa u svom dopisu je navelo kako dosadašnji premijer i trojica ministara koji su prihvatili zastupničke mandate nisu u sukobu interesa, te da u prijelaznom razdoblju do formiranja nove vlade mogu obnašati obje funkcije.
S takvim tumačenjem SIP nije se složio ni dugogodišnji dopredsjednik Skupštine HBŽ iz SNSD-a Drago Puzigaća: „Ako je istekao mandat prethodnoj vlasti, onda je istekao svima. Ne može jednom dijelu u zakonodavnoj vlasti isteći mandat, a izvršnoj ostati!“
I novi predsjedavajući Skupštine HBŽ Jozo Ćosić mišljenja je kako je nelogično da predsjednik Vlade HBŽ jedan dan predlaže, a drugi glasuje za proračun, no da na tu činjenicu, nakon ovakvog očitovanja SIP ne mogu utjecati.
To je bio i razlog zbog čega su izvanrednu sjednicu Skupštine HBŽ odmah na njenom početku napustila trojica zastupnika HNL-a.
Nakon šire rasprave o Nacrtu proračuna HBŽ za 2019. usvojen je Zaključak kojim je konstatirano kako je nacrt dobar temelj, uz uvažavanje svih primjedbi iznesenih u raspravi, za izradu Prijedloga Proračuna, a usvojeno je i izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine.

Izvan Skupštinske dvorane razgovarali smo sa nekima od zastupnika sa osnovnim pitanjem kad će biti nova Vlada u HBŽ

AUDIO ZAPIS