Donacija iz Kine završila gdje ne treba

U policijskoj akciji kodnog naziva ‘Farmer” uhapšeno je više osoba.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predložio je Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) određivanje jednomjesečnog pritvora za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića, uhapšene/osumnjičene u ovoj operativnoj akciji  .
Pritvor Mladini je predložen zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, te prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Istovremeno, pritvor za Džafu i Jašarevića predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za osumnjičene – Refika Omerovića, Abdulaha Tutmića, Mehmeda Nikšića, Husejina Selimovića i Envera Smajića predložene su mjere zabrane, odnosno zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, kao i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Osobe uhapšene u spomenutoj akciji sumnjiče se krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i prevara.

Konkretno, terete se da su od 2014. do polovine 2015 godine nezakonito dijelili i prodavali poljoprivrednu mehanizaciju koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla kao donacija Narodne Republike Kine. Vrijednost donirane mehanizacije bila je veća od milion KM, a namijenjena je korisnicima u FBiH koji su bili pogođeni poplavama.

Na području naše HB županije desila se i jedna prometna nezgoda u kojoj je vozač B.I. na licu mjesta pginuo.

Gost u programi je Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-  K10.

AUDIO ZAPIS