28 godina od presudne bitke za obranu Livna

Zbog poznatih izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa Dani obrane Livna i livanjskog kraja obilježeni su skromno, bez svečane sjednice Gradskoga vijeća, bez limene glazbe, mimohoda ratnih postrojbi, ali s pijetetom i dužnim poštovanjem prema onima koji su za slobodu svoga kraja dali i ono najvrjednije, vlastite živote. Sjećanje na Domovinski rat i odavanje počasti poginulim i umrlim braniteljima upriličeno je u Gradskom parku kod Spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda kojom prigodom su svijeće položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Gradske uprave Livna i predstavnici viših razina vlasti uz prigodnu molitvu svećenika.
Gradonačelnik Livna Luka Čelan javnosti, a napose braniteljskoj populaciji, obratio se putem našeg radija:

AUDIO ZAPIS

 

DA SE NE ZABORAVI: Obrana Livna, travanj 1992. godine .

Bitka za Livno i okolicu se odvijala od 13. do 23. travnja 1992. godine.Obranom je zapovijedao Ante Gotovina. Zaustavljen je prodor agresora prema srednjoj Dalmaciji.

Agresor je svoje snage koncentrirao na području donjeg Livanjskog polja i Bosanskog Grahova. Iz Hrvatske je dovedena 139. motorizirana brigada kao podrška teritorijalcima i četnicima koji su došli iz drugih krajeva. Prije napada srpsko stanovništvo je izvučeno iz Livanjskog polja.

Prije napada na Livno agresor je zauzeo Kupres i Kuprešku visoravan. Pet dana nakon zauzimanja Kupresa (8. travnja 1992. g.) Srbi su napali prijevoj Koričina. Kasnije su napali Rujane i Čelebić. Cilj je bio zauzeti Livno i spojiti se sa srpskim snagama u dolini Neretve te izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split i Sinjsku krajinu.

Agresorske snage su vodili Ratko Mladić (načelnik 9. kninskog korpusa JNA) i Slavko Lisica. Snage Srba (oko 6.000 ljudi).