U Livnu održana Tribina o iskustvima Mađarske i Slovačke u NATO -u

U vijećnici Grada Livna u ponedjeljak (09.03.) održana je javna tribina na temu „Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu“. U suorganizaciji tribine sudjelovali su Veleposlanstvo Mađarske u Bosni i Hercegovini zajedno s Gradom Livnom i Veleposlanstvom Slovačke u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanici Mađarske i Slovačke u BiH su, govoreći o svojem putu u NATO Savez, govorili i o koristima koje im je to članstvo donijelo na vojnom, političkom ali i gospodarskom planu.

(Ima puno takvih kompanija koje su uložile veliki kapital u Mađarsku ili u srednju Evropu, koji su nepobitno zato došli jer u toj državi ima stabilnosti, ima mira, i naravno dio ove stabilnosti je naša priča srednje Evrope.) kazao je Krisztian Posa veleposlanik Mađarske.

I Slovačka je imala velike koristi, čulo se na tribini kao i to da je prošlogodišnji rast bruto društvenog proizvoda bio 4,8%. Međutim, nije zanemariv ni onaj psihološki aspekt.
(Bili smo u situaciji kad smo se suočavali sa veoma velikim prijetnjama koje su dolazile sa strane velikih država, i danas kao članica NATO Saveza se osjećamo potpuno sigurni da se neće takva povijest ponavljati.) istaknuo je Martin Kaćo Veleposlanik Slovačke u BiH.

U BiH političkog konsenzusa kada je u pitanju članstvo u NATO-u u ovom trenutku nema.
(Ja vjerujem da će u BiH biti to nešto što je na neki način neminovnost, jer kad gledamo da postoji politički koncenzus” rekla je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBIH

U ime domaćina gradonačelnik Livna Luka Čelan izrazio je zadovoljstvo i zahvalio se uvaženim ekscelencijama što tribina održana u Livnu, te dodao: „U izlaganjima smo čuli kako su to uglavnom pozitivna iskustva, ne samo što se tiče sigurnosti nego i gospodarstva, a to su teme koje su nama najinteresantnije.” Stoga je pozvao veleposlanike na ponovni susret i održavanje tribina na neke druge teme.

AUDIO ZAPIS