Sa Kupresa – za Guinnessa

Jučer su Kuprešaci (30.07.), proslavljajući obiteljsku nedjelju i patrona svoje crkve, okupili gotovo 3 tisuće Ivana iz zemlje, susjedstva i dijaspore, te na taj način nadmašili sva očekivanja, ali i osigurali obaranje Guinnessov rekorda s ljudima istog imena na jednom mjestu.
Uz promociju ljepote kupreškog kraja i bogatstva tradicije i kulture, cilj manifestacije je promicanje obitelji kao temelja društva i života. Ideju za ovo okupljanje organizatori su crpili iz pjesme u kojoj je opjevan trenutak kada su svi Kuprešaci morali napustiti svoja ognjišta, kazao je Matko Ćurković, predsjednik Udruge Kupreški kosci:
Premda ne odveć bogata ovu manifestaciju pomogla je i lokalna samouprava. Potporu je posredstvom svoga izaslanika Ante Deura, dala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović:
Za obaranje rekorda bilo je potrebno 1.100 Ivana, akreditaciji je pristupilo njih 2.973, a na postrojavanju ih je bilo 2325. Sve se odvijalo pod budnim okom službenog notara i Guinnessove komisije, sutkinje iz Londona.

Više u audio zapisu

 

Bruno Baković – 1000 Ivana  (pjesma)