NAKON DUGO VREMENA | Prvi slučaj bubonske kuge potvrđen u SAD-u, virus prešao s vjeverice na čovjeka

Prvi slučaj bubonske kuge potvrđen u SAD-u, virus prešao s vjeverice na čovjekaIlustracija: Shutterstock

Science Times piše da su prvi ljudski slučajevi kuge došli iz unutrašnjosti Mongolije, gdje su vlasti u gradu u toj regiji početkom jula podigle uzbunu nakon što je prijavljeno nekoliko slučajeva.

Naime, među prvima su bila dva brata koja su hospitalizovana, a zarazili su se nakon što su konzumirali zaraženo meso mrmota ili velike vjeverice.

Kineske vlasti su navele da će to područje držati na nivou tri vrste upozorenja do kraja 2020. godine.

Od 2005. godine do danas bio je registrovan 21 slučaj bubonske kuge u Coloradu. Već je pronađeno nekoliko zaraženih glodara u okruzima Jefferson, Adams i Broomfield.

Septična kuga je drugi najteži, a ipak najrjeđi oblik bubonske kuge koju karakterišu simptomi groznice, bolova u stomaku i krvarenja. Prsti, nožni prsti i nos obično pocrne zbog pretjeranog unutarnjeg krvarenja i to može izazvati čak i smrtne posljedice.

Tako je ranije ovog ljeta prijavljeno da je jedna stanovnica Colorada dobila ovaj oblik bubonske kuge, također nakon kontakta sa zaraženom vjevericom te da je riječ o jednom od tri oblika infekcije koju izaziva bakterija Yersinia pestis.

Iako je bubonska kuga poprilično ozbiljna i potrebno je pružiti hitnu medicinsku pomoć zaraženima, ono što je ohrabrujuće je podatak da nije lako zarazna. Najčešći oblik i simptom bubonske kuge je oticanje limfnih čvorova.

Kada je riječ o najnovijem slučaju bubonske kuge u Coloradu, zdravstveni zvaničnici su naveli da nema povećanog rizika za javno zdravlje, ali su apelovali na građane da se suzdrže od hranjenja glodara.

Zaraženi muškarac je u međuvremenu izliječen, a inače se u terapiji koristi pravilna upotreba antibiotika odmah nakon što je otkrivena infekcija.