Istraživanje špilje Listvača na planini Grabovica

U organizaciji Speleološkog društva “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada u tijeku je 9.međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija “Ponor Kovači – izvor Ričine 2018”.
U istraživanju sudjeluje tridesetak znanstvenika i istraživača s prostora BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Engleske i Francuske, a sve se odvija kroz dvije sekcije – speleološku, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja, te znanstvenu, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.
Zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta ovoga puta nije se moglo istraživati ogromni podzemni sustav spilja, kanala, jezera koji se nalaze na potezu od ponora Kovači do izvora Ričine u Prisoju. No, zato su ljubitelji podzemnog svijeta istraživali brojne jame i špilje na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.
Tako su u subotu i nedjelju istražili jedan od važnijih arheoloških i paleontoloških lokaliteta – špilju Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići, gdje je pronađeno više od 350 legla spiljskog medvjeda i ostaci te životinje stari barem četiri do pet tisuća godina. Špilja je odnedavno odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad zatvorena za javnost da bi se, kako nam je kazao biospeleolog Roman Ozimec, spriječila njezina daljnja devastacija. Inače Ozimec od samog početka sudjeluje u ovim istraživanjima a dogodine će, nada se, obilježiti i jubilarnu 10. speleološko-znanstvenu ekspediciju. Jučer smo se i mi obreli u carstvu podzemlja. Spustili smo se u špilju Listvača iznad Gornjeg Brišnika u njedrima Grabovice, gdje smo napravili tonski zapis .

POSLUŠAJTE