Afera “Respiratori”: Tko su do sada saslušani svjedoci i tko će još dati iskaz

TUŽITELJSTVO BIH UŽURBANO RADI NA SASLUŠANJU SVJEDOKA U AFERI „RESPIRATORI“, KOJA SE ODNOSI NA UVOZ 100 RESPIRATORA IZ KINE U BIH PO CIJENI OD 10,5 MILIJUNA MARAKA.

Do sada je, prema informacijama „Avaza“, saslušano više od 20 osoba, ali ova brojka još nije konačna. Istraga bi mogla biti okončana do sredine kolovoza, kada bi Tužiteljstvo trebalo donijeti konačnu odluku. Usporedon sa saslušanjem, Tužiteljstvo provodi i financijsku istragu.

Loš kvalitet

Zbog ove afere uhićeni su prije dva mjeseca, ali se brane sa slobode, Fadil Novalić, premijer FBiH, Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“, te Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC).

Među osumnjičenima za organiziranje grupe i pranje novca je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH. Tužitelji vjeruju da su nabavljeni respiratori lošeg kvaliteta, a vrijednost im je precijenjena.

Broj osumnjičenih će, kako teče istraga, sasvim sigurno biti veći. Tužiteljstvo užurbano, iako je vrijeme godišnjih odmora, saslušava svjedoke iz Agencije za lijekove. Riječ je o nekoliko osoba koje su već bile u ovoj pravosudnoj instituciji.

Saznaje se da će uskoro biti saslušan i Igor Kurjak, direktor firme „Sono Medical“, koja je trebala pregledati prvih 80 respiratora koji su u Sarajevo stigli 25. travnja, ali i još neki vlasnici privatnih firmi iz područja biomedicinskog inžinjerstva.

Tako će se oni pridružiti brojnim osobama iz Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove, Zavoda za javno zdravstvo, koje su saslušane u Tužiteljstvu. Među njima su i Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog ureda, kao i tajnica Vlade Edita Kalajdžić.

Tko je pomogao

Iskaz u svojstvu svjedoka dali su među prvima Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mustafa Kadribegović, aktuelni v. d. direktora FUCZ-a, Ana Bavrka, bivša misica i TV voditeljica koja je “pomogla” Fikretu Hodžiću da dobije dozvolu za uvoz opreme.

Iskaze su dali i neki zaposlenici „Srebrene maline“, ali i veliki broj zaposlenika FUCZ-a. Međutim, iskazi u svojstvu svjedoka za sada nikome ne garantira da su „čisti“. Kako se istraga bliži kraju, tako i tužitelji sklapaju mozaik.

Vrlo lako se može dogoditi da još neki svjedoci postanu osumnjičeni. Jedan od takvih je Zolak, koji je najprije saslušan kao svjedok, a kasnije je ispitan kao osumnjičeni.Ostvarena je i međunarodno-pravna pomoć s Crnom Gorom, kako bi se saslušane određene osobe.

Dopis Civilnoj zaštiti

Respiratori, njih ukupno 100, kako je “Avaz” nedavno objavio, skladišteni su u Rajlovcu, na posjedu jedne privatne firme.

No, nikada nisu podijeljeni jer se čeka firma koja će ih rasporediti, odnosno obučiti osoblje za njihovo korištenje. Tužiteljstvo BiH je FUCZ-u prošli mjesec poslalo dopis da se ne protivi tome da se respiratori podijele, ali da ih moraju obavijestiti gdje se točno nalaze.